Krem z cebuli na bulionie z dodatkiem wina? Brzmi nieźle, a smak powala!
Składniki:
2 duże cebule lub 4 małe
2 ziemniaki
0,7 L bulionu warzywnego BIO
100 ml wina białego wytrawnego
2 łyżki oliwy dobrej jakości
ser
chleb tostowy pełnoziarnisty
wykonanie:
zagotuj 700ml wody, wrzuć 1,5 kostki bulionu warzywnego BIO, wymieszaj do rozpuszczenia. Cebule obierz pokrój w piórka. Do garnka wlej 2 łyżki oliwy, na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojoną cebule, podsmażaj do uzyskania ciemnego koloru. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Mocno podsmażoną cebule zalej przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym, wlej 100ml wina, wrzuć pokrojone ziemniaki, gotuj około 25 minut. Zdejmij wywar z ognia, zblenduj dokładnie, przypraw solą, pieprzem oraz tymiankiem, można dodać również małe ilości cząbru.
Do zupy przygotuj grzanki z chleba tostowego, możesz je zrobić w tosterze, lub pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni do rumianego koloru. Dodajesz do nalanej zupy. Ser zetrzyj na małych oczach i posyp zupę. Jeśli masz kokilki do zapiekania możesz zapiec zupę z dodatkiem grzanek, posypaną sporą ilością sera.