Składniki:
- 1 brokuł
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1 por
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 i 1/2 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego lub rosołu
- 1 listek laurowy i ziele angielskie
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 100 g serka mascarpone
- Koperek
wykonanie:
Na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odkroić zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część dokładnie opłukać, pokroić na plasterki. Dodać do cebuli, posolić i smażyć co chwilę mieszając przez około 2-3 minuty.
Marchew obrać i zetrzeć, dodać do pora i mieszając podsmażać. Dodać masło i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów smażyć co chwilę mieszając około 2 minut.
Podsmażone warzywa przełożyć do gotującego się bulionu, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Przykryć i gotować przez ok. 10 – 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Brokuła umyć, odkroić różyczki, ładnei zielone łodyżki pokroić na plasterki. Brokuły dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut bez przykrycia, aż brokuł zmięknie.
Na koniec dodać serek mascarpone i mieszać aż się rozpuści. Zaprawić zupę śmietanką, dodawać do zupy stopniowo.
Zupę posypać koperkiem. Można podawać np. z pieczywem.