Zupa brokułowa

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 por
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 i 1/2 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego lub rosołu
  • 1 listek laurowy i ziele angielskie
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • Koperek

wykonanie:

Na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odkroić zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część dokładnie opłukać, pokroić na plasterki. Dodać do cebuli, posolić i smażyć co chwilę mieszając przez około 2-3 minuty.

Marchew obrać i zetrzeć, dodać do pora i mieszając podsmażać. Dodać masło i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów smażyć co chwilę mieszając około 2 minut.

Podsmażone warzywa przełożyć do gotującego się bulionu, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Przykryć i gotować przez ok. 10 – 15 minut aż warzywa będą miękkie.

Brokuła umyć, odkroić różyczki, ładnei zielone łodyżki pokroić na plasterki. Brokuły dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut bez przykrycia, aż brokuł zmięknie.

Na koniec dodać serek mascarpone i mieszać aż się rozpuści. Zaprawić zupę śmietanką, dodawać do zupy stopniowo.

Zupę posypać koperkiem. Można podawać np. z pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *