Zapiekane mielone z cukinią i szpinakiem

Mięso mielone można przyrządzać na mnóstwo sposobów tak aby nam się nie znudziło. Oto dziś propozycja Dania obiadowego.

składniki:

500g mesa mielonego dowolnego

0,5 cukinii

garść szpinaku świeżego w liściu

1 cebula

1 jajko

sól

pieprz

papryka słodka

kurkuma

przyprawa do mięsa mielonego

wykonanie:

Piekarnik nagrzać na 200 stopni grzałki góra – dół.

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, przyprawy, wymieszać. Cukinie obrać pokroić w kostkę, można zetrzeć na tarce ale puści sporo wody, wiec należy odsączyć. Cebule obrać, drobno posiekać. Cukinie i cebule dodać do mięsa, wrzucić także garść szpinaku.
blache i średnicy ok 25 cm wysmarować tłuszczem (np olej kokosowy). Mięso wyłożyć na blachę, wyrównać. Piec w temp 200 stopni ok 50 minut

Możesz na wierzch zetrzeć ser.

podawaj w towarzystwie ryżu, pomidorków, szpinaku. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *