Biszkopt
Składniki:
7 jaj w temperaturze pokojowej
200g cukru
144g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
wykonanie:
piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 Celsjusza, grzałki góra i dół.
dno formy o średnicy ok 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy.
białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka stopniowo, cały czas ubijając masę. Ubijamy jeszcze około 10 minut, pamietajmy im dłuższe ubijanie tym lepiej wyrośnie. Piana musi być puszysta i gęsta.
w trzech partiach dodajemy mąkę (obie przesiane). Po każdym dodaniu miksujemy bardzo krótko i na najmniejszych obrotach, do połączenia się składników na jednolitą masę.
masę przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Wyjmujemy od razu po upływie czasu, po 15 minutach studzenia przekładamy biszkopt górą do dołu i studzić kolejne pół godziny
odkroić ciasto przy obręczy, zdjąć obręcz i spod, całkowicie wystudzić. Wtedy pokroić na trzy krążki. Biszkopt nadaje się do przełożenia masą i dekoracje. Polecamy dobre biszkoptu dać na dół tortu.
Masa mascarpone
składniki:
2 opakowania mascarpone lub jedno duze
1 śmietana 30%
barwnik spożywczy dowolny kolor
ozdoby dowolne
dekoratorka
wykonanie:
śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone w kilku partiach. Gotowa masę dzielimy na dwie, do jednej dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy.
Masa konfitura
składniki:
1 konfitura malinowa lub inna
maliny w lekkim syropie (puszka)
Wykonanie:
konfiturę mieszamy z odsączonymi malinami z syropu.
jak przekładać tort?
pierwszy krążek (góra biszkopta) układamy na talerzu/ desce/podstawie. Na to wykładamy konfiturę z malinami, rozkładamy równomiernie. Nakładamy krążek biszkoptu (środkowy). Nakładamy białą masę mascarpone. Przykrywamy ostatnim krążkiem biszkopta (dolnym). Nakładamy biała masę równomiernie na górę i boki, wygładzamy. Do przygotowanej dekoratorki nakładamy różową masę mascarpone. Zdobimy, kwiaty lub inne kształty zależy jakiej końcówki użyjesz. Górę posypujemy różowymi wiórkami kokosowymi, układamy dekoracyjne kwiaty.