Tiramisu

składniki na kawowy napar: *

90ml likieru kawowego lub innego alkoholu

Szklanka mocnego naparu z kawy

łyżka cukru

składniki na krem:

2 żółtka

250g mascarpone

200ml śmietany 30%

3 łyżki cukru

Dodatkowo:

1 opakowanie podłużnych biszkoptów

kakao

wykonanie:

Napar z kawy osłodzić, wystudzić i dodać alkoholu. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą gęstą masę. Śmietanę 30% miksujemy z mascarpone na gęsty krem. Do kremu po łyżce dodajemy masę z żółtek delikatnie mieszając do połączenia. W każdym pucharku okładamy warstwę z biszkoptów (około 1 sztuki dzielonej na 3 części) które wcześniej lekko namoczony w naszym kawowym syropie. Biszkopty opruszamy kakao. Wykładamy 2 kopiaste łyżki kremu. Następnie znów namoczone biszkopty, kakao i krem. W zależności od wysokości pucharków wyjdzie nam dana ilość warstw. Góra deseru musi się kończyć kremem. Desery chłodzony w lodowce około 2-3h. Podajemy oprószone kakao.

*Przepis na około 5 pucharków 300ml

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *