składniki na kawowy napar: *
90ml likieru kawowego lub innego alkoholu
Szklanka mocnego naparu z kawy
łyżka cukru
składniki na krem:
2 żółtka
250g mascarpone
200ml śmietany 30%
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
kakao
wykonanie:
Napar z kawy osłodzić, wystudzić i dodać alkoholu. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą gęstą masę. Śmietanę 30% miksujemy z mascarpone na gęsty krem. Do kremu po łyżce dodajemy masę z żółtek delikatnie mieszając do połączenia. W każdym pucharku okładamy warstwę z biszkoptów (około 1 sztuki dzielonej na 3 części) które wcześniej lekko namoczony w naszym kawowym syropie. Biszkopty opruszamy kakao. Wykładamy 2 kopiaste łyżki kremu. Następnie znów namoczone biszkopty, kakao i krem. W zależności od wysokości pucharków wyjdzie nam dana ilość warstw. Góra deseru musi się kończyć kremem. Desery chłodzony w lodowce około 2-3h. Podajemy oprószone kakao.
*Przepis na około 5 pucharków 300ml