Tarta na cieście francuskim

To będzie najszybsza tarta jaką miałaś/eś okazję przygotować. Dlaczego? Bo używasz do niej gotowego ciasta francuskiego. Warta polecenia i przepyszna, idealna na kolacje.

składniki:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

kilka plasterków ulubionej szynki

3 pieczarki

2 pomidory

1 cebula

150g sera tartego

3 jajka

150ml słodkiej śmietany 30%

sól

pieprz

oregano

szczypiorek suszony

masło do wysmarowania formy o średnicy 28cm

wykonanie:

Do miski wbij jajka i rozbełtaj. Dodaj do nich śmietanę 30%, sól, pieprz, oregano, oraz połowę startego sera. Wymieszaj. Odstaw. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni funkcja góra dół. Schłodzone ciasto francuskie wyłóż na blachę do tarty wysmarowaną wcześniej masłem. Dociśnij do brzegów blachy, odetnij wystające części ciasta, spod ciasta ponakłuwaj widelcem. Na ciasto układaj rozdrobnione według uznania produkty: szynkę, pieczarki, cebule, posyp całość szczypiorkiem. Zalej przygotowane produkty mieszaniną z jajek którą wcześniej odstawiłeś. Na wierzch ułóż plasterki pomidora, oraz posyp pozostałym serem, oprusz oregano.
tarte piecz 20 minut aż do całkowitego ścięcia masy z jaj i śmietany. Po upieczeniu odstaw do lekkiego przestudzenia, wtedy będzie się ją lepiej kroić. Jest pyszna zarówno na ciepło jak i zimno.

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *