Szakszuka ze szpinakiem

Dlaczego śniadanie białkowo tłuszczowe jest tak ważne?

– nie powoduje gwałtownych wzrostów stężenia glukozy
– zapobiega dużym wyrzutom insuliny, co jest bardzo ważne u osób z insulinoopornością i hiperinsulinemią
– daje na dłużej uczucie sytości
– sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej

składniki:

6 jaj

szpinak liść świeży

szynka

cebula

puszka pomidorów krojonych

papryka

masło klarowane

sól

pieprz

wykonanie:

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Cebule drobno siekamy. Wrzucamy na patelnie i podsmażamy. Szynkę (ulubioną) i paprykę kroimy w kostkę, dorzucamy na patelnie. Kilka minut podsmażamy, całość zalewamy puszką pomidorów. Przyprawiamy. Mieszamy. Posypujemy garścią szpinaku. Wbijamy 6 jaj (najlepiej sobie zrobić łyżka miejsce) które również przyprawiamy. Czekamy aż jajka się zetną a woda z pomidorów odparuje. Gotowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *