Snickers na fit cieście kruchym, spód jest bez cukru i bez glutenu. Jeśli masz ochotę żeby twoje ciasto było całkowicie bez cukru zamiast masy kajmakowej możesz zrobić zdrową wersje z daktyli i masła orzechowego.
składniki:
spód:
200g mąki ryżowej
100g mąki kokosowej
200g masła
0,5 szkl zimnej wody
1 żółtko
15 tabletek słodzika lub 100g erytrytolu
szczypta soli
krem:
400g kajmaku
150g masła orzechowego
tabliczka czekolady gorzkiej lub bez cukru
łyżeczka oleju kokosowego
do posypania:
garść orzechów nerkowca
szczypta soli
wykonanie:
- Jeśli użyjesz słodzik to tabletki rozgnieć na proszek. składniki na spód szybko wymieszać, najlepiej mikserem wtedy nie zdążą się nagrzać. Ciasto powinna mieć konsytencję piasku. Zagniatamy kulę, owijamy folia spożywczą i na 30 minut umieszczamy w lodówce
- Formę na tartę smarujemy masłem
- ciasto układamy w formie. Możemy je wgniatać lub rozwałkować i wyłożyć formę. Zrobić w spodzie kilkanaście dziurek widelcem. Wyłożone ciasto w formie schładzać w lodówce około 10 minut
- piekarnik nagrzać na 200 stopni góra dół
- spód piec przez około 25 minut. Ciasto powinno być dobrze zarumienione (nie blade) wtedy jest smaczniejsze. Spód po upieczeniu całkowicie studzimy
- orzechy parzymy na patelni z dodatkiem soli. Następnie je siekamy drobno lub kruszymy tłuczkiem w woreczku
- kajmak mieszamy z masłem orzechowym do jednolitej konsystencji. Wykładamy masę na wystudzony spód tarty
- spód z kremem wkładamy do lodówki aby stężał w tym czasie przygotowujemy czekoladę
- czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Nieco schłodzoną czekoladę wylewamy na stężałą masę kajmakową
- wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami
- tarte przechowywać w lodówce, wyjmować 15 minut przed podaniem.