Snickers na fit cieście kruchym

Snickers na fit cieście kruchym, spód jest bez cukru i bez glutenu. Jeśli masz ochotę żeby twoje ciasto było całkowicie bez cukru zamiast masy kajmakowej możesz zrobić zdrową wersje z daktyli i masła orzechowego.

składniki:

spód:


200g mąki ryżowej

100g mąki kokosowej

200g masła

0,5 szkl zimnej wody

1 żółtko

15 tabletek słodzika lub 100g erytrytolu

szczypta soli

krem:

400g kajmaku

150g masła orzechowego

tabliczka czekolady gorzkiej lub bez cukru

łyżeczka oleju kokosowego

do posypania:

garść orzechów nerkowca

szczypta soli

wykonanie:

  • Jeśli użyjesz słodzik to tabletki rozgnieć na proszek. składniki na spód szybko wymieszać, najlepiej mikserem wtedy nie zdążą się nagrzać. Ciasto powinna mieć konsytencję piasku. Zagniatamy kulę, owijamy folia spożywczą i na 30 minut umieszczamy w lodówce
  • Formę na tartę smarujemy masłem
  • ciasto układamy w formie. Możemy je wgniatać lub rozwałkować i wyłożyć formę. Zrobić w spodzie kilkanaście dziurek widelcem. Wyłożone ciasto w formie schładzać w lodówce około 10 minut
  • piekarnik nagrzać na 200 stopni góra dół
  • spód piec przez około 25 minut. Ciasto powinno być dobrze zarumienione (nie blade) wtedy jest smaczniejsze. Spód po upieczeniu całkowicie studzimy
  • orzechy parzymy na patelni z dodatkiem soli. Następnie je siekamy drobno lub kruszymy tłuczkiem w woreczku
  • kajmak mieszamy z masłem orzechowym do jednolitej konsystencji. Wykładamy masę na wystudzony spód tarty
  • spód z kremem wkładamy do lodówki aby stężał w tym czasie przygotowujemy czekoladę
  • czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Nieco schłodzoną czekoladę wylewamy na stężałą masę kajmakową
  • wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami
  • tarte przechowywać w lodówce, wyjmować 15 minut przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *