Faszerowane papryki

składniki:

500g mięsa mielonego

4 duże czerwone papryki

Pół woreczka ryżu lub kaszy

1 jajko

1 cebula

1 łodyga selera naciowego

majeranek

sól

pieprz

przyprawa do mięsa mielonego

łyżka nowalijki wiosennej

wykonanie:

Kasze lub ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Paprykę umyj i wydrąż gniazda nasienne. cebule pokrój w kostkę. Selera naciowego również drobno posiekaj. Mięso wyłóż do miski, dodaj jajko, cebule, seler, przyprawy oraz ryż lub kasze. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni góra dół.
Papryki nadziewaj mięsem, przykrywaj odciętą tzw czapeczką (jak na zdjęciu)

Nadziane papryki układaj w naczyniu żaroodpornym lub wysokiej blaszce. Podlej wodą do połowy wysokością papryki. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 1h.
Jeśli chcesz piec krócej przed nadziewaniem podsmaż mięso.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *