składniki:
500g mięsa mielonego
4 duże czerwone papryki
Pół woreczka ryżu lub kaszy
1 jajko
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
łyżka nowalijki wiosennej
wykonanie:
Kasze lub ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Paprykę umyj i wydrąż gniazda nasienne. cebule pokrój w kostkę. Selera naciowego również drobno posiekaj. Mięso wyłóż do miski, dodaj jajko, cebule, seler, przyprawy oraz ryż lub kasze. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni góra dół.
Papryki nadziewaj mięsem, przykrywaj odciętą tzw czapeczką (jak na zdjęciu)
Nadziane papryki układaj w naczyniu żaroodpornym lub wysokiej blaszce. Podlej wodą do połowy wysokością papryki. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 1h.
Jeśli chcesz piec krócej przed nadziewaniem podsmaż mięso.