Składniki:
500g mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
pół szklanki mąki kukurydzianej
10 sztuk małych lub średnich ziemniaków
oliwa z oliwek
ogórki konserwowe
wykonanie:
ziemniaki gotujemy w mundurkach. Piekarnik rozgrzewamy na 250 stopni Celsjusza grzałki góra dół. Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Wykładamy na blachę obficie polaną oliwą z oliwek. Każdego ziemniaka delikatnie rozgniatamy praską do ziemniaków. Solimy je oraz polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika na najniższy poziom. Pieczemy do rumianego koloru ok 25 minut. Po wyjęciu upieczonych ziemniaków możemy posypać je ziołami.
Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy posiekaną cebulę, przyprawy oraz mąkę, mieszamy na jednolitą masę. Formujemy wałeczki o grubości ok 3cm i długości ok 8cm. Smażymy z każdej strony do rumianego koloru. Można nadziać je na wykałaczki i podać jak corndogi. Podawać z ziemniakami, ulubioną surówką lub warzywami konserwowymi.