Paluszki mięsne z zapiekanymi ziemniakami

Składniki:

500g mięsa mielonego

1 cebula

1 jajko

pół szklanki mąki kukurydzianej

przyprawa do mięsa mielonego

Papryka mielona słodka

bazylia

oregano

harrisa

sól

pieprz

10 sztuk małych lub średnich ziemniaków

oliwa z oliwek

ogórki konserwowe

wykonanie:

ziemniaki gotujemy w mundurkach. Piekarnik rozgrzewamy na 250 stopni Celsjusza grzałki góra dół. Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Wykładamy na blachę obficie polaną oliwą z oliwek. Każdego ziemniaka delikatnie rozgniatamy praską do ziemniaków. Solimy je oraz polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika na najniższy poziom. Pieczemy do rumianego koloru ok 25 minut. Po wyjęciu upieczonych ziemniaków możemy posypać je ziołami.
Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy posiekaną cebulę, przyprawy oraz mąkę, mieszamy na jednolitą masę. Formujemy wałeczki o grubości ok 3cm i długości ok 8cm. Smażymy z każdej strony do rumianego koloru. Można nadziać je na wykałaczki i podać jak corndogi. Podawać z ziemniakami, ulubioną surówką lub warzywami konserwowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *