Okrąglaki z sosem koperkowym

Danie dedykowane dzieciom, zwłaszcza niejadkom. Dobrze widzisz różowy sos, tak to sos typu na słono. Pamietajmy że dzieci jedzą przede wszystkim oczami, wiec zachęć je do jedzenia.

składniki:

100g makaronu kolorowego (okrąglaki)

300 ml bulionu drobiowego (najlepiej z rosołku, lub kostki BIO)

2 łyżki serka mascarpone

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

łyżeczka koperku świeżego lub suszonego

sok z buraka lub burak w proszku

wykonanie:

makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
bulion zagotować. Mascarpone wymieszać z mąką, dodać odrobine wody. Wlać do gotującego się bulionu, mieszać do zgęstnienia, dodać koperek, wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać sok z buraka lub łyżeczkę buraczka w proszku w celu zabarwienia. Sos podawać z makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *