Danie dedykowane dzieciom, zwłaszcza niejadkom. Dobrze widzisz różowy sos, tak to sos typu na słono. Pamietajmy że dzieci jedzą przede wszystkim oczami, wiec zachęć je do jedzenia.
składniki:
100g makaronu kolorowego (okrąglaki)
300 ml bulionu drobiowego (najlepiej z rosołku, lub kostki BIO)
2 łyżki serka mascarpone
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
łyżeczka koperku świeżego lub suszonego
sok z buraka lub burak w proszku
wykonanie:
makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
bulion zagotować. Mascarpone wymieszać z mąką, dodać odrobine wody. Wlać do gotującego się bulionu, mieszać do zgęstnienia, dodać koperek, wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać sok z buraka lub łyżeczkę buraczka w proszku w celu zabarwienia. Sos podawać z makaronem.