Malinowa chmurka

Szybki deser który zadowoli każdego. Nie jest ani przesadnie słodki ani gorzkawy, kompozycja idealna.

składniki:

ciastka owsiane (np belvita)

konfitura lub dżem malinowy

maliny w puszce w lekkim syropie (w sezonie świeże)

jogurt naturalny

galaretka malinowa

śmietana 30%

migdały w płatkach

wykonanie:

ciastka drobno kruszymy. Maliny z puszki odsączamy z syropu. Pół słoiczka dżemu lub konfitury przekładamy do miseczki, dodajemy odsączone maliny i mieszamy. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno. Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, po czym studzimy ją. Na dno pucharków / szklanek wykładamy pokruszone ciasta, następnie wykładamy warstwę dżemu z malinami, na to wykładamy jogurt naturalny (niczym nie słodzony! mimo kwasowości idealnie się zgra z dżemem i malinami), kolejna warstwa to galaretka, wylewamy wystudzoną galaretkę na jogurt naturalny, cieniutką warstwę, po czym wkładamy do lodówki. Po zastygnięciu wylewamy galaretkę do pełna. Wstawiamy do lodówki na ok 2h aby galaretka stężała. Po tym czasie na wierzch wykładamy ubita śmietanę i posypujemy całość płatkami migdałów. Deser gotowy

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *