Czy można zjeść smacznego, kruchego i słodkiego batona bez cukru?! Oczywiście że tak!
dziś przychodzimy z propozycją batonów inspirowanym lion wild.
składniki:
30 szt daktyli
5 wafli ryżowych
5 czubatych łyżek masła orzechowego (najlepiej płynnego vege)
tabliczka gorzkiej czekolady
łyżeczka oleju kokosowego
garść orzechów laskowych
wykonanie:
daktyle namocz ok 20 minut. Odsącz, zblenduj. Dodaj masło orzechowego, wymieszaj do połączenia. Wafle ryżowe pokrusz drobno. Przełóż masę do wafli i mieszaj do połączenia. Formuj batony. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Maczaj w czekoladzie dół batonów. Wykładaj na blaszkę lub talerz wyłożone papierem do pieczenia. Górę batonów delikatnie polewaj czekoladą. Posypuj rozkruszonymi orzechami laskowymi. Wstaw do lodówki lub zimnego pomieszczenia do stężenia czekolady. Gotowe
jeśli chcesz zrobić małą ilość batonów zmniejsz ilość składników o połowe.