Dasz wiarę, że jagody goji są wykorzystywane w medycynie 2500 lat?! Wyjątkowo trudno uwierzyć, ale tak właśnie jest, to bardzo cenione owoce określane mianem czerwonych diamentów.
jakie ma właściwości ?
są bardzo dobrym źródłem białka
Są źródłem wielu witamin
stymulują układ odpornościowy
Maja właściwości przeciwutleniające oraz przeciwnowotworowe
Mogą obniżać poziom cukru
wpływają korzystnie na prace serca oraz ciśnienie tętnicze krwi
Obniżają poziom złego cholesterolu
wpływają na zdrowie naszych oczu
pomagają chronić nasza wątrobę
z racji na szerokie spektrum właściwości trzeba być ostrożnym podczas stosowania co to oznacza ?
Jagód goji nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Osoby zażywające inne leki i/lub zmagające się z chorobami powinny zachować ostrożność i przed sięgnięciem po jagody goji skonsultować się z lekarzem.
Przeciwwskazaniami do spożywania jagód goji są także ciąża i karmienie piersią.
Poza tym nie należy spożywać świeżych, niedojrzałych owoców, gdyż może to doprowadzić do zatrucia, objawiającego się zaburzeniem funkcji przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego. Na szczęście w Polsce można kupić tylko suszone owoce.
Nie powinno się spożywać więcej niż 5-12 g suszonych jagód goji dziennie.