Gulasz w wersji zdrowej ? Dlaczego nie!
Składniki:
-250g mięsa z szynki wieprzowej lub wołowiny
-Kasza jęczmienna perłowa
-Masło klarowane
–Kostka bulionowa wołowa BIO
-Sól
-Pieprz
–Papryka mielona słodka
–Przyprawa do gulaszu
-Mąka ziemniaczana
-Żółtko
Wykonanie:
-W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy woreczki z kaszą jęczmienna perłową. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu
-mięso płuczemy i kroimy na średniej wielkości kostkę
-masło klarowane rozpuszczamy na patelni, wrzucamy pokrojone mięso i podsmażany
-doprawiamy solą, pieprzem, papryka mielona słodka, przyprawa do gulaszu. Podsmażamy jeszcze chwile po czym podlewamy nieco wodą i przykrywamy. Mięso niech się dusi do odparowania wody, następnie znów podlewamy.
-zagotowujemy w czajniku wodę, do pojemnika wlewamy 500ml wody, wrzucamy kostkę bulionowa wołową BIO, mieszamy do rozpuszczenia. Zalewamy nasze mięso i dusimy dalej pod przykryciem.
-łyżkę mąki ziemniaczanej, żółtko i 100 ml wody mieszamy energicznie do połączenia
-zalewamy mięso w bulionie, mieszamy aby nie powstały grudki. Do konsystencji sosu. Dusimy jeszcze ok 5 minut i wyłączamy ogień.
Podajemy z buraczkami, szpinakiem lub naszą ulubioną surówką
Gulasz z kaszą
