Deser krówkowo – pomarańczowy

szybki deser dla znajomych? To idealne rozwiązanie

składniki:

1 opakowanie podłużnych biszkoptów

1 puszka masy kajmakowej

3 żółtka

0,5 szklanki cukru

3 łyżeczki żelatyny

0,5 szklanki zimnej wody

kakao

1 szklanka mocnego naparu z kawy

2 pomarańcze

kieliszek wódki

wykonanie:

żółtka ubijamy z cukrem na gęstą masę. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Podgrzewamy ją do rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy energicznie mieszając by nie powstały grudki. Napar z kawy studzimy, wlewamy kieliszek wódki. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy, wlewamy do naparu z kawy. Druga pomarańcze zostawiamy do dekoracji. Pół puszki masy kajmakowej rozpuszczamy w rondelku, do płynnej konsystencji. Biszkopty najlepiej łamiemy na pół, namaczamy w naparze z kawy. Namoczone biszkopty układamy w pucharkach, polewamy je masą kajmakową, wylewamy masę z żółtek, posypujemy kakao, wykładamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, masę kajmakowa, masę z żółtek i kakao. Na górę masy wykładamy biszkopty oraz dekorujemy pomarańczą. Wkładamy na 1h do lodówki

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *