Cytrynowa pianka

Bardzo szybki deser dla niespodziewanych gości, na weekendowy cheat bądź jeśli zwyczajnie naszło Cię na coś słodkiego.

składniki:

4 jajka

100g cukru

1 cytryna

2 łyżeczki żelatyny

wykonanie:

jajka ubij na puszysta pianę z cukrem. Wyciśnij sok z jednej cytryny. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody. Do ubijanie masy z jajek wylewaj powoli cienkim strumieniem sok z cytryny, zmniejsz obroty na najniższe i wlewaj również powoli i cienkim strumieniem żelatynę. Gotową masę rozlej do pucharków / szklaneczek i wstaw do lodówki na ok 1h. Możesz ozdobić cytryną lub zabawić się barwnikami tak jak my dodaliśmy szczyptę pistacjowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *