składniki:
1 cebula
4 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu
olej roślinny do smażenia
1-2 słoiki lub puszki ciecierzycy, odcedzone
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku, suszonego
½ łyżeczki pietruszki, suszonego
500 g przecieru pomidorowego lub passaty
4 łyżki koncentratu pomidorowego
½ – ¾ szklanki wody
sól i czarny pieprz
wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Smażyć przez 2 – 3 minuty do czasu, aż cebula będzie złota.
Wtedy dodać ciecierzycę, dokładnie wymieszać i dodać wszystkie pozostałe przyprawy. Smażyć minutę po czym dodać przecier, koncentrat i wodę.
Garnek przykryć i gotować przez 7 – 15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem, podawać z chlebem lub z ulubioną kaszą.