Ciecierzyca po bretońsku

składniki:

1 cebula
4 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu
olej roślinny do smażenia

1-2 słoiki lub puszki ciecierzycy, odcedzone

1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku, suszonego
½ łyżeczki pietruszki, suszonego

500 g przecieru pomidorowego lub passaty
4 łyżki koncentratu pomidorowego
½ – ¾ szklanki wody
sól i czarny pieprz

wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Smażyć przez 2 – 3 minuty do czasu, aż cebula będzie złota.

Wtedy dodać ciecierzycę, dokładnie wymieszać i dodać wszystkie pozostałe przyprawy. Smażyć minutę po czym dodać przecier, koncentrat i wodę.

Garnek przykryć i gotować przez 7 – 15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem, podawać z chlebem lub z ulubioną kaszą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *