Ciastka korzenne

pyszne ciasteczka z przyprawami korzennymi przełożone kremem mascarpone

składniki:

Krem:

  • 100g mascarpone
  • 50ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 20g ksylitolu (możesz użyć cukru)

Wykonanie:

Ciastka

  1. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ksylitol, sól, cynamon, imbir, kardamon i gałkę muszkatołową. Składniki wymieszaj. Jeśli nie masz korzennych przyprawy możesz użyć gotowej przyprawy do piernika.
  2. W drugiej misce wymieszaj mleko, jajo, sok cytrynowy, ekstrakt waniliowy, miód. Wymieszaj dokładnie.
  3. Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wyrób ręką, łyżką lub użyj urządzenia, które ma funkcję wyrabiania ciast kruchych.
  4. Ciasto powinno być miękkie, może kleić się do ręki i to jest prawidłowa konsystencja ciasta.
  5. Ciasto zawiń w folię i wstaw na ok 1 godzinę do lodówki.
  6. Ciasto wyjmij z lodówki, ręce oprósz mąką i z ciasta formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
  7. Kulki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszcz drewnianą łopatką.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, ustaw program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu i piecz przez ok 9-11 minut.
  9. Ciastka wystudź.

Krem

  1. Mascarpone, śmietankę, ksylitol i ekstrakt waniliowy umieść w misce i ubijaj na gęsty i puszysty krem (ubijaj przez ok 5 minut).

Wykończenie

  1. Na ciastko (z płaskiej strony) nałóż 2 łyżeczki kremu, przykryj drugim ciastkiem i lekko przyciśnij. Czynność powtórz z pozostałymi ciastkami. Jeśli ciasta mocno ci wyrosły możesz rozciąć je na pół i wtedy przekładać kremem.
  2. Ciastka możesz oprószyć cukrem pudrem.
  3. Przechowuj w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *