Masz ochotę na dobrego burgera, ale twoja ulubiona restauracja jest zamknięta? Zrób go sam, to naprawdę nic trudnego. Sos z tego przepisu jest fenomenalny, idealny do batatów.
Burger wieprzowy
składniki:
bułka pszenna hamburgerowa
300g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
masło klarowane
pomidor
szpinak
ser w plastrach
wykonanie:
Mięso mieszamy z przyprawami, formujemy okrągłe kawałki o grubości 1,5 cm (wychodzi około 4 sztuk). Smażymy dość długo, z obu stron.
bulki podgrzewamy w elektrycznym opiekaczu jeśli mamy, jeśli nie pozostaje piekarnik lub mikrofala. Spód burgera smarujemy ketchupem lub innym ulubionym sosem. Układamy szpinak, pomidor, mięso, ser, nakładamy górę bułki.
Frytki z batata
składniki:
2 duże bataty
Słodka papryka
sól
oliwa z oliwek
wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni Celsjusza, grzałki góra i dół. bataty obieramy, kroimy w paski. W misce mieszamy pokrojone na frytki bataty polane oliwą z oliwek przyprawione solą i papryką. Wykładamy na blachę, pieczemy około 25 minut.
Sos ziołowy
składniki:
połowa dużego jogurtu naturalnego gęstego
czubata łyżka majonezu
łyżeczka musztardy
łyżka mascarpone
sól
pieprz
szczypiorek cięty
mieszanka warzyw grys
Pietruszka świeża pęczek
wykonanie:
Jogurt, majonez, musztardę i mascarpone mieszamy. Pół pęczka pietruszki siekamy, dodajemy do bazy sosu, przyprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy szczypiorek i warzywa grys. Mieszamy. Sos jest gotowy do podania.
