Burger w towarzystwie batatów

Masz ochotę na dobrego burgera, ale twoja ulubiona restauracja jest zamknięta? Zrób go sam, to naprawdę nic trudnego. Sos z tego przepisu jest fenomenalny, idealny do batatów.

Burger wieprzowy

składniki:

bułka pszenna hamburgerowa

300g mięsa mielonego z szynki wieprzowej

masło klarowane

pomidor

szpinak

ser w plastrach

sól

pieprz

kolendra

mieszanka warzyw grys

przyprawa do mielonego

słodka papryka

harrisa

wykonanie:

Mięso mieszamy z przyprawami, formujemy okrągłe kawałki o grubości 1,5 cm (wychodzi około 4 sztuk). Smażymy dość długo, z obu stron.
bulki podgrzewamy w elektrycznym opiekaczu jeśli mamy, jeśli nie pozostaje piekarnik lub mikrofala. Spód burgera smarujemy ketchupem lub innym ulubionym sosem. Układamy szpinak, pomidor, mięso, ser, nakładamy górę bułki.

Frytki z batata

składniki:

2 duże bataty

Słodka papryka

sól

oliwa z oliwek

wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni Celsjusza, grzałki góra i dół. bataty obieramy, kroimy w paski. W misce mieszamy pokrojone na frytki bataty polane oliwą z oliwek przyprawione solą i papryką. Wykładamy na blachę, pieczemy około 25 minut.

Sos ziołowy

składniki:

połowa dużego jogurtu naturalnego gęstego

czubata łyżka majonezu

łyżeczka musztardy

łyżka mascarpone

sól

pieprz

szczypiorek cięty

mieszanka warzyw grys

Pietruszka świeża pęczek

wykonanie:

Jogurt, majonez, musztardę i mascarpone mieszamy. Pół pęczka pietruszki siekamy, dodajemy do bazy sosu, przyprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy szczypiorek i warzywa grys. Mieszamy. Sos jest gotowy do podania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *