Brownie bez cukru i tłuszczu! Jeśli lubicie połączenie czekolady z pomarańczą to to ciasto będzie idealne dla was.
składniki:
60g mąki kokosowej
140g mąki ryżowej (lub pszennej/innej bezglutenowej)
30g kakao
150g ksylitolu/erytrolu (lub cukru jeśli nie zależy Wam aby ciasto było bez)
około 370ml mleka roślinnego (migdałowe) lub mleka i wody 1:1 (w zależności od chłonności mąki)
200g pomarańczy
łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
W misce łączymy mąki, kakao, ksylitol/erytrol/cukier i proszek do pieczenia. Następnie, kontrolując konsystencję dodajemy mleko. Masa nie powinna być zbyt gęsta i sucha, ale też nie lejąca. Pomarańcze obieramy i kroimy w plastry. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej połowę ciasta, na to układamy część plastrów pomarańczy, przykrywamy pozostałym ciastem i układamy na wierzchu resztę pomarańczy.
Pieczemy ciasto ok. 50-55 minut w 180C