Brownie pomarańczowe

Brownie bez cukru i tłuszczu! Jeśli lubicie połączenie czekolady z pomarańczą to to ciasto będzie idealne dla was.

składniki:

60g mąki kokosowej

140g mąki ryżowej (lub pszennej/innej bezglutenowej)

30g kakao

150g ksylitolu/erytrolu (lub cukru jeśli nie zależy Wam aby ciasto było bez)

około 370ml mleka roślinnego (migdałowe) lub mleka i wody 1:1 (w zależności od chłonności mąki)

200g pomarańczy

łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:

W misce łączymy mąki, kakao, ksylitol/erytrol/cukier i proszek do pieczenia. Następnie, kontrolując konsystencję dodajemy mleko. Masa nie powinna być zbyt gęsta i sucha, ale też nie lejąca. Pomarańcze obieramy i kroimy w plastry. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej połowę ciasta, na to układamy część plastrów pomarańczy, przykrywamy pozostałym ciastem i układamy na wierzchu resztę pomarańczy.
Pieczemy ciasto ok. 50-55 minut w 180C

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *