A’la Monte z ciasteczkami

Świetny deser na wieczór ze znajomymi, ale także dla najmłodszych.

Skladniki:

Opakowanie biszkoptów

Migdały w płatkach

biała warstwa:

3 szklanki mleka bez laktozy 3.2%

szklanka kaszy manny

Słodziwo wg. Uznania (tutaj 5 słodzików dodanych do mleka)

Warstwa czekolady:

100g masła

100ml mleka

3 łyżki kakao naturalnego niskotłuszczowego

Słodziwo wg. uznania (tutaj 3 słodziki)

wykonanie:

Mleko zagotowujemy z wybranym słodziwem, wsypujemy kasze manną. Kaszkę gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu.

W rondelku rozpuszczamy masło, wlewamy mleko, podgotowujemy, dodajemy słodziwo, jeśli dodajesz cukier, mieszaj do rozpuszczenia, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy aby nie zrobiły się grudki. Czekolada powinna być średnio płynna.

Biszkopty łamiemy na połówki i układamy w szklanych pucharkach lub szklankach. Na biszkopty wylewamy kaszkę, następnie warstwa czekolady, całość posypujemy migdałami w płatkach.


0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *